У МРАМОРСКОМ ПОТОКУ ЗАВРШЕН АТАРСКИ ПУТ
21.02.2014


Мештани села Мраморски поток од сада ће лакше и брже долазити до својих њива, пошто се ових дана завршава атарски пут дуг један километар на такозваном потезу „Легало“. Ово је само један од путева који ће до јуна месеца бити урађени на сеоском подручју општине Палилула и Града Ниша.

„Уместо да путујем до њиве пола сата, сада ће ми требати око пет минута. Овај пут је био пун рупа, а када падне киша често нам се механизација заглављивала у блату- каже Владица Маринковић из Мраморског потока. Житељи овог села, које броји око 90 домаћинстава, захвални су општини Палилула на уређеном путу, јер како кажу, овакве услове треба да имају сви пољопривредници.

Завршетак радова на уређењу атарског пута код Мраморског потока обишли су председник Градске општине Палилула Бобан Џунић и заменик начелника нишке Управе за пољопривреду и развој села Љубиша Стојановић.

„У општини Палилула ће ове године бити урађено око 6,5 километара путева и то до половине ове године, а радови су вредни око 4,5 милиона динара. Због лоших атарских путева сви губе. и произвођачи и потрошачи. Општина Палилула је у својој стратегији и Акционом плану до 2016. године предвидела помоћ сеоском подручју и оживљавање села, од којих се у будућности очекује да буду основа одрживог развоја Градске општине Палилула и Града Ниша. Ово је само једна помоћ сеоском подручју и надам се да ће ови радови бити урађени у предвиђеним роковима и да ће бити квалитетно извршени - рекао је председник Градске општине Палилула Бобан Џунић.

По речима заменика начелника нишке Управе за пољопривреду и развој села Љубиша Стојановић, Министарство пољопривреде одобрило је Граду Нишу средства од 5.700 000 за уређење површине од 26.км атарских путева за подручје свих пет градских општина. Ова инвестиција укупне вредности од 19.700 000. подржана је и средствима из градског буџета са 14.000 000. Наша Управа за пољопривреду поднела је захтев да се и ове године настави са  уређењем атарскихј путева у дужини око 30.км па очекујемо одговарајућу подршку надлежног министарств.

„После пар година почело је нешто да се ради и на територији нашег насеља Мраморски поток- рекао је Драгослав Стаменковић. Овако би требало да изгледа село пре уласка у Европску унију. Ја бих се захвалио председнику општине Палилула што је подржао иницијативу Савета грађана села. Много нам значи уређење ових путева, раније је било блато а искључиво садимо пшеницу и кукуруз. Сада је лакше доћи до њива.

Територију општине Палилула чине и 15 села која се наслањају на ужи градски део. Укупна пољопривредна површина општине Палилула износи 7.395 ха. Од тога 6.648 ха су обрадиве површине, а 747 ха су пашњаци. у 2012 години, на територији општине Палилула урађени су атарски путеви укупне дужине 12,9 километара, вредност радова износио је око осам милиона динара. Председник Џунић је најавио да ће до јуна месеца 2014.атарски путеви бити још урађени у Чокоту (дужине 900 метара), Горњем Међурову (1,25 км) и то на потезу „Гамилица“ и ка Бубањ селу, као у Крушцу (1,55 км) и Лалинцу (1,64 км). (ЕКОполис, фото Д.Видојковић)